keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Ilmanpainevyöhykeet ja tuulet



Ilmanpainevyöhykkeet

Väli-Amerikka sijaitsee päiväntasaajan matalapaineen ja hepoasteiden korkeapaineen välissä. Nämä korkeapaineet syntyvät, kun päiväntasaajalla ilma nousee auringon lämmittämänä, kääntyy troposfäärissä kohti napoja ja jäähtyessään laskeutuu hepoasteille.
  Auringon säteilyä tulee kohtisuoraan lähes koko vuoden ajan päiväntasaajalle, jolloin tropiikin alue lämpenee muita alueita enemmän ja sinne syntyy pysyvä matalapaineen alue.
   Tammikuussa Päiväntasaajan matalapaine mutkittelee Väli-Amerikan eteläpuolelta. Pohjoisen hepoasteiden korkea on silloin etelämpänä ja näinollen vaikuttaa alueen pohjoisosissa tuoden kuivaa ilmaa. Heinäkuussa taas päiväntasaajan matala tuo oikeastaan koko alueelle kosteampaa ilmaa.

Planetaariset tuulet

planetaariset tuulet (google kuvat)
Planetaarisista tuulista Väli-Amerikkaan puhaltaa koillispasaati pohjoisen hepoasteiden korkeapaineesta ja alueen alaosiin myös kaakkoispasaati etelän hepoasteiden korkeapaineesta. Päiväntasaajan matalan ja hepoasteiden korkean ilmanpainerot pyrkivät tasoittumaan maanpinnalla. Tällöin syntyy nämä pysyvät, yhteen suuntaan puhaltavat planetaariset tuulet.

Vaikutukset ilmastoon

Väli-Amerikassa on suhteellisen kosteaa ympäri vuoden päiväntasaajan matalapaineen läheisyyden vuoksi. Tammikuun kieppeillä on kuivempaa.

Paikallistuulet

Väli-Amerikan merenläheisen sijainnin takia aluella on maa- ja merituulia. Päivällä aurinko lämmittää maa-aluetta synnyttäen matalapaineen, jolloin tuulee mereltä maalle. Yöaikaan maa jäähtyy vesialuetta nopeammin ja tuuli kääntyy maalta merelle. Maatuuli on kuitenkin heikkoa yöaikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti